Találkozzunk Kisvárdán!

Korábbi hírek

Találkozzunk Kisvárdán!

Milyen út vezet Nagymuzsalyból a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál díjáig vagy éppen Kazanyból a Rómában oktató Paolo Antonio Simioniig? Mit jelentett egykor és mit jelent ma a vándorszínházi élet? Hogyan éltek az utazó társulatok Déryné Széppataki Róza idejében és hogyan élnek dolgoznak ma a Déryné Társulat tagjai? Kinek van igaza? Annak, aki marad vagy annak, aki elhagyja a Kárpát-medencét? Kik az igazi Emigránsok? - idei interjúsorozatunkban többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ. Színészekkel, színházi vezetőkkel, politikusokkal beszélgetett Mészáros Katalin. Találkozzanak velük is a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján. Szeretettel várjuk Önöket!

Az eddig megjelent kisfilmek megtekinthetőek a Youtube-on:

Tarpai Viktória
Tarpai Viktória Jászai Mari-díjas színésznő kisfilmünkben megosztja velünk, hogy mit jelent számára külhoni magyarnak lenni és hogy milyen volt az első élménye 13 évesen a „művház” színpadán.
24. fesztiválunkon is találkozhattunk vele, akkor kiérdemelte a legígéretesebb fiatal színész számára alapított Teplánszky Kati-díjat Az üvegcipő című előadásban nyújtott alakításáért. Idén a Déryné c. előadásban láthatjuk Széppataki Róza szerepében. Ennek apropóján mesél arról is, miért érintette meg a vándorszínészi lét és hogy mit jelent számára a szakmai misszió.
https://www.youtube.com/watch?v=mzmITATEqbM

Seszták Miklós
Seszták Miklós kormánybiztos, országgyűlési képviselő. 1971 óta él Kisvárdán. Kisfilmünkben kisvárdai emlékeiről mesél, például arról, amikor Törőcsik Mari is ellátogatott a fesztiválra. Visszatekint a fesztivál "történelmére", elmondja, szerinte mi a célja ma ennek a fesztiválnak. Tartsanak velünk!
https://www.youtube.com/watch?v=-SG11zherJ8

Eszenyi Enikő
Kisfilmünkből megtudhatják, Eszenyi Enikő Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, színházi rendező, érdemes művész, milyen szálakkal kötődik Kisvárdához és a fesztiválhoz, elmeséli, miért szereti ezt a közeget és miért inspiráló számára. A művésznőt idén a zsűritagok között is üdvözölhetjük.
https://www.youtube.com/watch?v=06h2Pvgrtno


Gál Tamás

Gál Tamás Jászai Mari-díjas színész, rendező. 2007 óta vezeti a Csavar Színházat, egy éve irányítja a komáromi Jókai Színházat. Kisfilmünkből kiderül majd, színházigazgatóként mi a véleménye a kisvárdai szakmai találkozásról, és hogy mit gondol a vándorszínházi létről. Mesél az idegenérzetről, amivel kapcsolatban személyes élményei és tapasztalatai is vannak.
Idén az Emigránsokban láthatjuk június 22-én.
https://www.youtube.com/watch?v=BgtaH3cU6PY